De verschillende soorten moordenaars (2024)

De verschillende soorten moordenaars (1)Een moordenaar is iemand die een ander opzettelijk om het leven brengt. Vaak wordt dit gedaan met voorbedacht rade. Het handelen uit noodweer waarbij iemand per ongeluk om het leven komt is wel nog steeds een moord. Sommige moordenaars zijn dan ook in categorieën onder te verdelen. In dit artikel leest u wat voor soorten moordenaars er zijn.

Huurmoordenaar

Hierbij zijn er twee mensen strafbaar:

  • de huurmoordenaar
  • de opdrachtgever

Een huurmoordenaar is iemand die zich in laat huren voor het plegen van een moord. De huurmoordenaar pleegt hierbij vaak een moord voor geld. Een huurmoordenaar werkt meestal niet voor een persoon, maar werkt voor meerdere opdrachtgevers of doet het eenmalig omdat hij/zij bijvoorbeeld echt geld of bijvoorbeeld drugs nodig heeft.

Lustmoordenaar

Een lustmoordenaar is iemand die met een seksueel motief iemand om het leven brengt. Vaak worden de slachtoffers eerst door de dader gestalkt, wat vaak uitloopt tot gruwelijke daden zoals:

  • verkrachting
  • het amputeren of verminken van geslachtsdelen
  • het verwijderen van organen of lichaamsdelen
  • kannibalisme
  • necrofilie (seksuele handelingen met iemand die al is overleden)

Een lustmoordenaar kan ook iemand zijn die het als seksuele voldoening ziet of opgewonden raakt bij het plegen van een moord. Lustmoordenaars zijn veelal mannen die in hun jeugd een (seksueel)trauma op hebben gelopen. De waarschijnlijk meeste bekende lustmoordenaar was Jack the Ripper. In 1888 verminkte en vermoorde hij in Londen minstens vijf vrouwen. Al deze vrouwen waren werkzaam in de prostitutie. Nog altijd worden deze moorden onderzocht, de dader is namelijk nog steeds niet bekend. Hoewel lustmoordenaars meestal mannen zijn was Jack the Ripper wellicht een vrouw, op een postzegel van een brief met afzender Jack the Ripper is namelijk wel het DNA van een vrouw gevonden.

Sluipmoordenaar

Dit is een onverwachtse onvoorspelbare moord die meestal snel word gepleegd. De meest voorkomende manieren van het plegen van deze moord zijn:

  • wurgen
  • neersteken
  • neerslaan met een voorwerp zoals een hamer en/of knuppel
  • neerschieten

De moord wordt hierbij meestal begaan op een politicus of een prominent persoon. Sommige dodelijke gassen worden ook weleens sluipmoordenaars genoemd. Het is iets wat je niet ziet, maar wat wel dodelijk is. Een bekende sluipmoord is de moord op de oude Amerikaanse president Abraham Lincoln in 1865. In het theater werd hij met een schot in zijn achterhoofd van het leven beroofd.

Massamoordenaar

Een massamoordenaar is iemand die veel moorden pleegt in korte tijd. Dit kunnen zowel menselijke slachtoffers als dierlijke slachtoffer zijn. Voor een massamoord gaat het om vier of meer slachtoffers in een korte tijd zonder dat er een rustmoment tussen zit. Meestal worden de moorden gepleegd door één persoon en op één plek. De meeste massamoordenaars brengen zichzelf na hun daad zelf om het leven. De massamoordenaar kan ook op afstand meerdere mensen ombrengen door bijvoorbeeld mensen om te leggen met explosieven.

Seriemoordenaar

Een seriemoordenaar is iemand die twee of meer slachtoffer maakt. De moorden hebben hier vaak niks met elkaar te maken, dat maakt een seriemoordenaar anders dan een massamoordenaar. De moorden worden ook met een tijd ertussen gepleegd. De slachtoffers zijn vaak onbekende van het andere geslacht. Seriemoordenaars willen vaak de macht over hun slachtoffer en nemen dan ook vaak bezettingen van hun slachtoffers mee, de ultieme macht is voor sommige moordenaars het kannibalisme. Omdat seriemoordenaars vaak meerdere slachtoffers maken worden de moorden vaak steeds sneller en slordiger achter elkaar gepleegd.

Spreemoordenaar

Een spreemoordenaar heeft overeenkomsten met de massamoordenaar en de seriemoordenaar. Ook deze daders beroven meerdere mensen van het leven. Een spreemoordenaar pleegt twee of meer moorden in korte tijd op verschillende locaties. Toch zit tussen deze moorden vaak ook heel weinig tijd. De bekendste spreemoordenaar is Anders Behring Breivik. Er stierven 77 mensen na een bomaanslag en een schietpartij op een zomerkamp.

© 2013 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.

Gerelateerde artikelen

Moordenaars in NederlandHet is iets waar we allemaal bang voor zijn: de dreiging van een moordenaar. Wat is er bekend over moordenaars in Nederl…

De verschillende soorten moordenaars (2)mijn kijk opInformatie en standpunten over de doodstrafDe doodstraf is één van de meest controversiële straffen ooit bedacht. Sinds de verlichting en de humanisering van het s…

De verschillende soorten moordenaars (3)mijn kijk opGerechtigheid zonder beul'De doodstraf kan niet worden opgelegd.' Zo luidt artikel 114 van de grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden. Ruim…

Richard Kuklinski – moorden op KerstavondEen van de meest spraakmakende moordenaars in de geschiedenis van de Amerikaanse georganiseerde misdaad is misschien nog…

De verschillende soorten moordenaars (4)nieuws uitgelichtSchokkend Groningen – een actiegroep tegen NAMIn Groningen wordt gas gewonnen en dat heeft effect op de bodem. Die gaat er van trillen en de provincie maakt kennis me…

Kroning: Waarom Willem-Alexander niet wordt gekroondAls we in Nederland een nieuwe koning of koningin krijgen, spreken we vaak van een kroning. Maar dat klopt niet. Ook pri…

De verschillende soorten moordenaars (2024)

FAQs

Wat voor soorten moordenaars zijn er? ›

Er zijn verschillende soorten moordenaars, denk bijvoorbeeld aan massamoordenaars, seriemoordenaars of spree killers. Deze verschillende soorten worden nog wel eens door elkaar gehaald, maar er zit wel degelijk verschil tussen.

Wie is de ergste moordenaar ter wereld? ›

De grootst nog in levende zijnde seriemoordenaar zou de Colombiaan Pedro Alonso López zijn. Hij zou naar schatting 350 vrouwen en kinderen hebben verkracht en vermoord. De grootste seriemoordenaar aller tijden zou volgens het Guinness Book of Records de Indiër Thug Buhram (of Behram) zijn.

Welk land heeft de meeste moordenaars? ›

Wereldwijd werden de meeste moorden gepleegd in Jamaica met 53 per 100 duizend inwoners in 2021, dat zijn er 80 keer meer dan in Nederland. Ook in Zuid-Afrika, Honduras, Saint Lucia en Mexico worden relatief veel moorden gepleegd. In de Verenigde Staten lag het aantal moorden 10 keer hoger dan in Nederland.

Wie is de grootste moordenaar van Nederland? ›

De 'spuitreus' Frans Hooijmaijers (bijnamen: Dikke Frans en De Spuitreus) is waarschijnlijk de grootste seriedoder die Nederland ooit gekend heeft: verdacht van moord op 259 mensen.

Hoe heet een groep moordenaars? ›

Het label zal variëren, maar een groep seriemoordenaars kan een roedel worden genoemd. Vooral als ze samenwerken. Ze kunnen tegen de groep werken door de anderen te ontmaskeren om roem en bekendheid voor zichzelf te verwerven.

Wat is de vrouwelijke vorm van moordenaar? ›

Het woord moordvrouw staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.

Wie is de jongste moordenaar? ›

Curtis Jones, die in 1999 in de VS op 12-jarige leeftijd werd veroordeeld voor moord, is dinsdag vrijgelaten. De tiener had samen met zijn zus de toenmalige vriendin van zijn vader gedood. Curtis en Catherine Jones destijds in de rechtbank.

Hoe herken je een moordenaar? ›

De FBI heeft de volgende definitie aangenomen van een seriemoordenaar: 'Iemand die drie of meer personen vermoordt, meestal in dienst van abnormale psychologische bevrediging, waarbij de moorden verdeeld over meer dan een maand plaatsvinden.

Welke seriemoordenaar leeft nog? ›

Pedro Alonso López (Tolima, Colombia, 8 oktober 1949) is de productiefste nog in leven zijnde seriemoordenaar. Hij is nog steeds voortvluchtig.

Welk land heeft geen criminaliteit? ›

Volgens het Global Peace Index (GPI), dat landen classificeert op basis van veiligheid, is IJsland het veiligste land ter wereld. Het land is bekend om zijn spectaculaire landschappen, van geisers en vulkanen tot watervallen en lagoons. Bovendien rapporteert IJsland zeer lage misdaadcijfers.

Wat is het onveiligste land ter wereld? ›

1. Afghanistan is het meest onveilige land.

In welk land vinden de meeste moorden ter wereld plaats? ›

De gevaarlijkste landen ter wereld in 2023, op basis van moordcijfer

In Saint Kitts en Nevis lag het moordcijfer op 65 per 100.000 inwoners. Daarmee was het vanaf 2023 het gevaarlijkste land ter wereld voor dit soort criminaliteit.

Hoeveel mensen zijn een moordenaar? ›

In ons land vindt per 100.000 inwoners 0,62 moord plaats, blijkt uit cijfers van het CBS (2021). Als we er voor het gemak van uitgaan dat elke moord door iemand anders wordt gepleegd (seriemoordenaars in Nederland zijn zeldzaam), dan is er ook 0,62 moordenaar per 100.000 inwoners.

Wat bezielt een moordenaar? ›

Er zijn namelijk maar drie mogelijke antwoorden op deze vraag, financiële hebzucht, lust of het nastreven van macht. En dus komen we terug op slechts drie motieven voor het plegen van een moord. Ondertussen beweren anderen dat er wel vier mogelijke motieven voor moord zijn: lust, liefde, haat of geld.

Is iedereen een moordenaar? ›

Ook is het zo dat een moordenaar over het algemeen geen berekenende en koelbloedige gestoorde is. Eigenlijk is de conclusie dat er potentiëel in iedereen een moordenaar zit, maar niet iedereen wordt een moordenaar. Het ligt er maar aan hoever je gedreven wordt tot het uiterste, wat je uiteindelijk gaat doen.

Wat is het verschil tussen een seriemoordenaar en een spree killer? ›

Definitie. De algemene definitie van spree murder is twee of meer moorden gepleegd door een persoon (of personen) zonder afkoelingsperiode, in tegenstelling tot seriemoord, waarbij er een periode tussen de moorden zit .

References

Top Articles
ChargeUp BV Reviews | Lees reviews over http://www.chargeup-noord.nl
Slimme aansturing voor thuisbatterij – ChargeUp BV
Warren Ohio Craigslist
Enrique Espinosa Melendez Obituary
Pickswise the Free Sports Handicapping Service 2023
Tribune Seymour
Acbl Homeport
Celsius Energy Drink Wo Kaufen
Newgate Honda
Chris Hipkins Fue Juramentado Como El Nuevo Primer Ministro De...
Premier Reward Token Rs3
Belle Delphine Boobs
Elizabethtown Mesothelioma Legal Question
This Modern World Daily Kos
National Office Liquidators Llc
What is Rumba and How to Dance the Rumba Basic — Duet Dance Studio Chicago | Ballroom Dance in Chicago
Equipamentos Hospitalares Diversos (Lote 98)
Spectrum Field Tech Salary
Water Days For Modesto Ca
Ess.compass Associate Login
91 East Freeway Accident Today 2022
Strange World Showtimes Near Roxy Stadium 14
Leccion 4 Lesson Test
Catherine Christiane Cruz
Orange Pill 44 291
Craigslist Apartments Baltimore
6 Most Trusted Pheromone perfumes of 2024 for Winning Over Women
Il Speedtest Rcn Net
Everything To Know About N Scale Model Trains - My Hobby Models
Phantom Fireworks Of Delaware Watergap Photos
14 Top-Rated Attractions & Things to Do in Medford, OR
§ 855 BGB - Besitzdiener - Gesetze
UAE 2023 F&B Data Insights: Restaurant Population and Traffic Data
Deepwoken: Best Attunement Tier List - Item Level Gaming
Tamil Play.com
Tendermeetup Login
1-800-308-1977
Gwu Apps
Mistress Elizabeth Nyc
Muziq Najm
Housing Intranet Unt
Tillman Funeral Home Tallahassee
Vocabulary Workshop Level B Unit 13 Choosing The Right Word
San Bernardino Pick A Part Inventory
Anguilla Forum Tripadvisor
Saline Inmate Roster
Florida Lottery Powerball Double Play
Actress Zazie Crossword Clue
Otter Bustr
Overstock Comenity Login
Craigslist Centre Alabama
Mast Greenhouse Windsor Mo
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 5571

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.